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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
13/04/2000 |
Data da última atualização: |
14/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
CORREIA, R. C.; OLIVEIRA, C. A. V.; SILVA, C. N. da; FRAGA, A. F. |
Afiliação: |
REBERT COELHO CORREIA, CPATSA; CARLOS ALBERTO VASCONCELOS OLIVEIRA, CPATSA; CARLIENE NUNES DA SILVA; ANTÔNIO FONSECA FRAGA. |
Título: |
Diagnóstico e tipificação dos sistemas de produção praticados pelos pequenos produtores do município de Condeuba-BA. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 1999. |
Páginas: |
64 p. |
Série: |
(Embrapa Semi-Árido. Documentos, 145). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Esta pesquisa teve como objetivo diagnosticar e tipificar os sistemas de produção praticados pelos pequenos produtores do município de Condeuba-BA, a partir da solicitação da Companhia de Desenvolvimento e Ação Regional (CAR-BA). Neste município, foi selecionada uma amostra de 100 produtores e um questionário contendo 670 variáveis foi aplicado. Psteriormente, foram geradas 86 variáveis complexas, a partir das variáveis simples (dados coletados). As informações foram analisadas através de técnicas estatísticas multivariadas. Os resultados mostraram a existência de oito tipos distintos de pequenos produtores, dos doze encontrados no Nordeste: Tipos 1, 2, 4, 5, 7, 8, 9 e 10 com as seguintes importâncias (%): 8; 8; 7; 20; 10; 44; 2 e 1 respectivamente. Os mesmos foram caracterizados segundo o tamanho da família, dos rebanhos, produção vegetal e animal, áreas total e cultivada (culturas comerciais, subsistência e pastagens), índice de tecnologia e rendas diversas (agropecuária, aposentadoria e outras atividades). Estes tipos, com relação a política de transferência de tecnologias, priorização de ações de pesquisa e de investimentos, possuem demandas diferenciadas. |
Palavras-Chave: |
Bahia; Brasil; Condeúba; Estrutura; Perfil sócio-econômico; Perfil socioeconômico; Propriedade agrícola; Small farmers; Socioeconomic profile; Structure; Tipificação. |
Thesagro: |
Diagnostico; Pequeno Produtor; Sistema de Produção. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; classification; farming systems; farms. |
Categoria do assunto: |
-- B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/133928/1/n-145-Diagnostico-e...-Condeuba-BA.pdf
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Marc: |
LEADER 02294nam a2200385 a 4500 001 1133928 005 2023-12-14 008 1999 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aCORREIA, R. C. 245 $aDiagnóstico e tipificação dos sistemas de produção praticados pelos pequenos produtores do município de Condeuba-BA. 260 $aPetrolina: Embrapa Semi-Árido$c1999 300 $a64 p. 490 $a(Embrapa Semi-Árido. Documentos, 145). 520 $aEsta pesquisa teve como objetivo diagnosticar e tipificar os sistemas de produção praticados pelos pequenos produtores do município de Condeuba-BA, a partir da solicitação da Companhia de Desenvolvimento e Ação Regional (CAR-BA). Neste município, foi selecionada uma amostra de 100 produtores e um questionário contendo 670 variáveis foi aplicado. Psteriormente, foram geradas 86 variáveis complexas, a partir das variáveis simples (dados coletados). As informações foram analisadas através de técnicas estatísticas multivariadas. Os resultados mostraram a existência de oito tipos distintos de pequenos produtores, dos doze encontrados no Nordeste: Tipos 1, 2, 4, 5, 7, 8, 9 e 10 com as seguintes importâncias (%): 8; 8; 7; 20; 10; 44; 2 e 1 respectivamente. Os mesmos foram caracterizados segundo o tamanho da família, dos rebanhos, produção vegetal e animal, áreas total e cultivada (culturas comerciais, subsistência e pastagens), índice de tecnologia e rendas diversas (agropecuária, aposentadoria e outras atividades). Estes tipos, com relação a política de transferência de tecnologias, priorização de ações de pesquisa e de investimentos, possuem demandas diferenciadas. 650 $aBrazil 650 $aclassification 650 $afarming systems 650 $afarms 650 $aDiagnostico 650 $aPequeno Produtor 650 $aSistema de Produção 653 $aBahia 653 $aBrasil 653 $aCondeúba 653 $aEstrutura 653 $aPerfil sócio-econômico 653 $aPerfil socioeconômico 653 $aPropriedade agrícola 653 $aSmall farmers 653 $aSocioeconomic profile 653 $aStructure 653 $aTipificação 700 1 $aOLIVEIRA, C. A. V. 700 1 $aSILVA, C. N. da 700 1 $aFRAGA, A. F.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
18/12/2023 |
Data da última atualização: |
11/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
ANJOS, S. S. N. dos; ALMEIDA, A. N. de. |
Afiliação: |
SERGIO SARAIVA NAZARENO DOS ANJOS, CNPAE; ALEXANDRE NASCIMENTO DE ALMEIDA, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA. |
Título: |
Food security and its connection with environmental economics and accounting: a bibliometric analysis. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Gestão Social e Ambiental, v. 18, n. 3, p. 1-15, e04190, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.24857/rgsa.v18n3-010 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Objective: Map and present the state of the scientific art on food security and its connection with Economics and Environmental Accounting. Theoretical framework: The limits of economic use of ecosystem services were extrapolated, the evidence of which lies in climate change and subsequent heterogeneous food availability. From this perspective, the accounting and economic impacts of environmental changes are apparently underestimated by industrial chains that exploit natural capital. Method: A bibliometric analysis of scientific publications was carried out, that were prospected in the Scopus database. 377 scientific publications published between 1986 and 2023 were retrieved. The mining and analysis of the correlation between Economics and Accounting with food security was carried out based on of the cooccurrence of keywords indicated by the authors of the retrieved documents, using the VantagePoint® software. Results: The results of the bibliometric search show greater progress in research in environmental economics. Conversely, the gaps in the valuation of environmental assets, the absence of validated indicators for the inclusion of natural capital in national accounting systems and the voluntary nature of the disclosure of accounting, financial and socio-environmental data may be the explanations for the lack of connection between food safety and environmental accounting. Research implications: Scientific advances in the calculation of the Green Gross Domestic Product and/or in the adaptation of the SEEA (System of Environmental-Economic Accounts) methodology can generate accounting and economic data from the organization of stocks of environmental assets and favor the availability of food. MenosObjective: Map and present the state of the scientific art on food security and its connection with Economics and Environmental Accounting. Theoretical framework: The limits of economic use of ecosystem services were extrapolated, the evidence of which lies in climate change and subsequent heterogeneous food availability. From this perspective, the accounting and economic impacts of environmental changes are apparently underestimated by industrial chains that exploit natural capital. Method: A bibliometric analysis of scientific publications was carried out, that were prospected in the Scopus database. 377 scientific publications published between 1986 and 2023 were retrieved. The mining and analysis of the correlation between Economics and Accounting with food security was carried out based on of the cooccurrence of keywords indicated by the authors of the retrieved documents, using the VantagePoint® software. Results: The results of the bibliometric search show greater progress in research in environmental economics. Conversely, the gaps in the valuation of environmental assets, the absence of validated indicators for the inclusion of natural capital in national accounting systems and the voluntary nature of the disclosure of accounting, financial and socio-environmental data may be the explanations for the lack of connection between food safety and environmental accounting. Research implications: Scientific advances in the calculation of the Green Gross Domestic Product a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Capital Natural. |
Thesagro: |
Alimento; Capital; Desenvolvimento Sustentável. |
Thesaurus NAL: |
Food availability; Macroeconomics; Natural capital; Sustainable development. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159926/1/Food-security-and-its-connection.pdf
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Marc: |
LEADER 02512naa a2200241 a 4500 001 2159926 005 2024-04-11 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.24857/rgsa.v18n3-010$2DOI 100 1 $aANJOS, S. S. N. dos 245 $aFood security and its connection with environmental economics and accounting$ba bibliometric analysis.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aObjective: Map and present the state of the scientific art on food security and its connection with Economics and Environmental Accounting. Theoretical framework: The limits of economic use of ecosystem services were extrapolated, the evidence of which lies in climate change and subsequent heterogeneous food availability. From this perspective, the accounting and economic impacts of environmental changes are apparently underestimated by industrial chains that exploit natural capital. Method: A bibliometric analysis of scientific publications was carried out, that were prospected in the Scopus database. 377 scientific publications published between 1986 and 2023 were retrieved. The mining and analysis of the correlation between Economics and Accounting with food security was carried out based on of the cooccurrence of keywords indicated by the authors of the retrieved documents, using the VantagePoint® software. Results: The results of the bibliometric search show greater progress in research in environmental economics. Conversely, the gaps in the valuation of environmental assets, the absence of validated indicators for the inclusion of natural capital in national accounting systems and the voluntary nature of the disclosure of accounting, financial and socio-environmental data may be the explanations for the lack of connection between food safety and environmental accounting. Research implications: Scientific advances in the calculation of the Green Gross Domestic Product and/or in the adaptation of the SEEA (System of Environmental-Economic Accounts) methodology can generate accounting and economic data from the organization of stocks of environmental assets and favor the availability of food. 650 $aFood availability 650 $aMacroeconomics 650 $aNatural capital 650 $aSustainable development 650 $aAlimento 650 $aCapital 650 $aDesenvolvimento Sustentável 653 $aCapital Natural 700 1 $aALMEIDA, A. N. de 773 $tRevista de Gestão Social e Ambiental$gv. 18, n. 3, p. 1-15, e04190, 2024.
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Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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